Štetne tvari

Štetne tvari u kozmetici

NAŠA KOZMETIKA JE PRIRODNA I ZDRAVA!
Što su to parabeni i drugi štetni sastojci u kozmetici?

Prirodni sastojci u kozmetici postaju sve traženiji. Prema najnovijim istraživanjima u zapadnoeuropskim zemljama oko 67 % žena kupuju kozmetičke proizvode koji sadrže prirodne tvari iz biljaka i voća. U trendu je povratak prirodi, recepture koje su poznavale već i žene staroga Egipta za koje se zna da su držale do izgleda.

I znanstvenici iz razvojnih odjela velikih europskih kozmetičkih kuća oslanjaju se na prirodne tajne ljepote. Ipak oni se protive tome da SE KUHINJA PRETVORI U KOZMETIČKI LABORATORIJ za pripremu krema, jer kod kuće se ne mogu postići isti higijenski uvjeti kao u laboratoriju, pa proizvodi iz kućne radinosti mogu biti onećišćeni bakterijama i više štetiti no koristiti koži!

Prednost laboratorijske biokozmetike; besprijekorna higijena, dulji rok trajanja i testiranje kako djeluje na kožu.

VELIKA VEĆINA PROIZVODA S KOJIMA SE SUSREĆEMO SVAKI DAN SADRŽI OPASNE KEMIKALIJE KOJE SU POVEZANE S RAKOM - PARABENE!

Hidratantna krema za lice, krema za područje oko očiju, za sunčanje, dezodoransi, gelovi, pjene za brijanje, šamponi, balzami za usne...itd., su proizvodi, dio naše svakodnevnice, no ne pitamo se što oni zapravo sadrže!

Velika većina proizvoda sa kojima se susrećemo svaki dan sadrži opasne kemikalije koje su povezane s rakom-parabene. Oni mogu dovesti do raka dojke i mnogim problemima kože; osipi, iritacije, upale...i sl.

Paraben predstavlja najjeftiniji oblik kemikalije koja se koristi za produljenje roka trajanja proizvoda za uljepšavanje, a uvedena je sredinom prošlog stoljeća. Njihova vrijednost leži u baktericidnom i fungicidnom svojstvu i dio su gotovo svega, od paste za zube do dezodoransa i dekorativne šminke.

Prema istraživanjima britanske biologinje Philippe Darbre, parabeni su povezani s rakom dojke. Njen tim pronašao je prosječno 20 nanograma parabena u malom uzorku tumora dojke. Uz sposobnost parabena da imitira djelovanje hormona estrogena, koji dokazano ima ulogu u razvoju raka dojke. Ovo je otkriće nagnalo znanstvenike da upozore na štetnu stranu parabena u kozmetici.

Struktura pronađenih parabena upućuje na to da su ove kemikalije bile nanesene na kožu, te su se tako apsorbirale primjerice dezodoransom, kremom ili sprejem za tijelo. Jednako tako ovo može objasniti činjenicu da jedna petina slučajeva raka dojke otpada na one u gornjem kvadrantu dojke tj. području koje je najbliže pazuhu.

Parabeni se po svojoj potencijalnoj štetnosti često svrstavaju u skupinu s ftalatima, koji se povezuju s većim brojem ozbiljnijih zdravstvenih problema poput; neplodnosti, pretilosti, astme i alergija, kao i karcinom dojki. Osim parabena postoje i drugi štetni konzervansi koji mogu oslobađati formaldehid, a kombiniraju se zajedno s parabenom radi boljeg mikrobiološkog očuvanja proizvoda. Formaldehid, kojeg je američka vlada navela kao dokazani karcinogen.

Formaldehid se nalazi u brojnim proizvodima za dugotrajno, profesionalno ravnanje kose, tzv. brazilsko feniranje, ali nedavno je zabranjen zbog dokazanog rizika za nastanak raznih oboljenja oblika karcinoma i leukemije kod ljudi.

Kod kupovine proizvoda za uljepšavanje i higijenu obratite pozornost na deklaraciju i izbjegavajte one proizvode koji u svom sastavu sadrže paraben i njegove izvedenice "benzilparaben" ili "izobutilparaben".

Ostanite lijepi i zdravi s nama